Prăjitura „Albinița”



    Prăjitura Albinița, uneori cunoscută sub numele de Foi cu miere, face parte din categoria dulciurile copilăriei. Sunt sigură că mulți dintre voi cunoașteți această rețetă de la bunica voastră. Consider că această rețetă este favorita oricărei bunici deoarece conține numai ingrediente pe care ar trebui să le găsim în orice cămară.
    Recunosc totuși că această rețetă am adaptat-o după gustul meu, făcând mici schimbări ici-colo. De exemplu, în rețeta originală se folosește untură. Însă, eu una nu sunt o fană a unturii, de aceea, prefer să înlocuiesc untura cu untul pentru prăjituri. Cât despre cremă, m-am tot „jucat” cu aromele și am ajuns la concluzia ca puțină coajă de lămâie nu strică niciodată (ai probleme în viața de zi cu zi? Adaugă coajă de lămâie😂) Din contră, îi oferă o aromă foarte bună. Așadar, această rețetă de Albiniță este una ușor modificată, dar pe care vă încurajez să o faceți. Bun, să lăsăm vorba deoparte și să trecem la partea noastră favorită:

    Ingrediente pentru blat (pentru o tavă cu diametrul 45cm/35cm):

    12 linguri miere (puteți adăuga orice miere vă place)
    12 linguri lapte
    12 linguri zahăr tos
     3 ouă întregi
     1 pachet unt pentru prăjituri(250gr unt)
     2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
    900gr făină (cantitatea poate varia pentru că vom aplica regula „făină cât cuprinde”. Cât despre mine, aluatul meu a avut nevoie de 900gr de făină).
    
    Ingrediente pentru cremă
    
    700ml lapte
    150gr gris (se face un gris normal, nu foarte subțire, nici prea gros)
    1 pachet de unt pentru prăjituri (250gr)
    250gr zahăr tos
    2 pliculețe zahăr vanilat
    2 lingurițe coajă de lămâie (eu pun mereu într-un borcan coajă de lămâie cu zahăr. În felul acesta am mereu la îndemână pentru orice prăjitură).
    1 borcan gem de caise (se poate folosi orice gem, dar indicat este să fie unul puțin acrișor. În așa fel aromele se vor îmbina perfect).

    Mod de preparare blat:
    
  • Pentru început ne vom apuca de blat. Într-o oală adăugăm mierea, laptele, zahărul tos, ouăle întregi, untul pentru prajituri (untul trebuie să fie la temperatura camerei) și bicarbonatul de sodiu, și se pune pe aragaz la foc mediu până când se topesc toate ingredientele. Amestecați din când în când cu o spatulă pentru a omogeniza compoziția. 

  • După ce ingredientele s-au topit și omogenizat, vom obține o cremă lichidă. Această cremă o vom transfera într-un bol încăpător. 



  • Apoi, se adaugă făină treptat în cremă (se adaugă făină cât cuprinde. Trebuie să avem un aluat moale care să nu se lipească nici de mâini, nici de bol) și se amestecă pentru început cu o spatulă. Amestecați cu o spatulă deoarece crema este încă fierbinte. Deci, aveți grijă sa nu vă ardeți. Continuați să amestecați cu spatula până când considerați că aluatul s-a racit destul cât să poată fi lucrat cu mâinile. Frământați apoi aluatul cu mâinile pe masa de lucru, iar daca considerați ca aluatul este încă lipicios, mai adăugați făină treptat.
  • Când aluatul este gata, încercați să îl tăiați în 4 părți egale. (Pentru a vă ajuta, eu am dat aluatului meu o formă asemănătoare unei pâini și am facut însemnări cu un cuțit pentru a face porțiuni cât-de-cât egale). 



  • Notă! Dacă aveți un cântar de bucătărie la îndemână, puteți cântări aluatul în așa fel încât să aveți 4 porțiuni egale din punct de vedere cantitativ. 
  • Apoi, luăm o porțiune de aluat și îl întindem cu sucitorul cât de mult putem și în funcție de mărimea tăvii. (O să aveți puțin de furcă cu aluatul deoarece, el este unul elastic și v-a avea tendința de a-și relua forma inițială). 

  • Vom întinde cu sucitorul și celelalte 3 porțiuni de aluat.
  • Sfat! Această rețetă se coace pe dosul tăvii, însă, pentru a vă ușura munca, întindeți fiecare aluat cu sucitorul și asezați-l pe o foaie de copt. Astfel, veți avea 4 fâșii de aluat pe 4 foi de copt. Când veți băga aluatul în cuptor, ridicați aluatul cu tot cu foaia de copt și o așezați pe dosul tăvi. Apoi când aluatul este copt, doar trageți jos aluatul copt de pe tavă și puneți repede următorul aluat și tot așa. În acest fel, veți avea totul gata pregătit și nu va mai trebui să pierdeți timp cu unsul tăvi cu ulei din nou și din nou, sau să vă grăbiți să întindeți următorul aluat îaininte să se coacă cel din cuptor. 
  • După ce ați întins toate cele 4 porțiuni de aluat, le veți adăuga rând pe rând în cuptorul preîncălzit la 180 de grade cu ventilație (la foc mediu spre mare) pentru 5-7 minute (în funcție de cuptorul fiecăruia). Aluatul este gata când acesta începe să prindă o culoare rumenă.

    Mod de preparare cremă

  • Într-o oală se adaugă laptele împreună cu grisul și zahărul și se pune pe aragaz la foc mediu. Se amestecă încontinuu pentru a nu se prinde de oală. Se fierbe până când crema începe să se îngroașă. 
  • După ce s-a îngroșat, se ia de pe foc și se lasă la răcit până când v-a ajunge la temperatura camerei. Pentru a grăbi răcirea, vă sfătuiesc să transferați crema de gris într-un alt bol.
  • După ce s-a răcit se adaugă untul, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie și se mixează cu ajutorul unui mixer până când se omogenizează. (Crema v-a arăta asemenea unui gris cremos)

    Mod de asamblare

  • Se așează prima foaie de aluat pe o tavă, iar apoi se adaugă jumătate din cremă peste aceasta. Apoi se adaugă cea de-a doua foaie de aluat, iar peste aceasta se întinde gemul de caise. Se adaugă apoi cea de-a treia foaie de aluat, iar peste aceasta se întinde a doua jumătate de cremă. Se adaugă ultima foaie de aluat, iar peste aceasta se presară zahăr pudră. 

  • Marginile prăjiturii se pot tăia pentru a obține o formă estetică. 
  • Este indicat ca prăjitura să se consume după 24 de ore. În acest timp, foile de aluat se vor îmbina cu crema și astfel, prăjitura v-a deveni moale. 




    Prăjitura „Albinița” este gata! Dacă v-a plăcut această rețetă, nu uitați să lăsați un comentariu. De asemenea, mă puteți găsi si pe pagina de Facebook Alina's Cuisine pentru a mă susține😊. Vă doresc poftă bună și spor la „bucătărit”!


Cu drag,
Alina's Cuisine și micul ei ajutor în bucătărie, Mama 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări Populare