Halviță cu nucă
Ador halvița. Cine nu o iubește, nu? Mai ales că ne aduce aminte de copilărie. De aceea, am decis să vă arăt această rețetă de halviță pentru a vă aduce și vouă aminte de copilărie. Rețeta este una extrem de simplă și rapidă. Este foarte gustoasă, are o textura moale și elastică, exact așa „ca pe vremuri”. Așadar, să lăsăm vorbele la o parte și să începem cu ingredientele:
1 pachet foi de napolitane (pe care îl cumpărați din orice magazin)
200gr nucă (dacă nu vă place nuca, se poate înlocui cu alune, migdale sau chiar stafide)
600gr zahăr tos (dacă doriți ca halvița sa nu fie foarte dulce, puteți să scadeți cantitatea de zahăr)
300gr miere (orice tip de miere vă place)
5 linguri de apă
5 lingurițe zeamă de lămâie (eu am folosit o linguriță de sare de lămâie pentru că asta am avut acasă) (lămâia este pentru aromă, puteți să scadeți cantitatea în funcție de cum vă place, mai concentrat sau mai slab aromat)
4 albușuri
Mod de preparare:
- Pentru început, se ia o tigaie și se adaugă nucile pentru a se prăji la foc mediu spre mare timp de 5 minute. Amestecați încontinuu, astfel nucile nu se vor arde și nu se vor prinde de tigaie.
- Într-un bol încăpător se bat cele 4 albușuri apoi se va adăuga treptat și zeama de lămâie (dacă folosiți sare de lămâie, să o stingeți cu o linguriță de apă înainte de a o adăuga în albuș) până când aceasta începe să facă o spumă ușoară.
- Într-o oală se adaugă zahărul, apa și mierea și se pune pe aragaz la foc mediu spre mare. Se lasă așa până când începe să dea în clocot. Din momentul în care a început să dea în clocot, mai lăsați pentru încă 10 minute.


- După ce au trecut cele 10 minute, se ia de pe foc si se toarnă treptat, asa fierbinte, în albuș și se mixează compoziția. La început compoziția v-a fi ușor lichidă. Continuați să mixați până când această cremă se va îngroșa și va deveni elastică/lipicioasă.
- După ce crema s-a îngroșat, se adaugă nucile prăjite și se amestecă cu o spatulă de jos în sus până când nucile se vor distribui uniform în cremă. Crema este gata.
- Se pune o folie alimentară pe masa de lucru (eu am unit două foi alimentare deoarece ne trebuie o folie alimentară un pic mai mare decât foile de napolitane).
- Peste această folie, se pune o foaie de napolitană iar apoi se întinde jumătate din crema de albuș (puneți jumătate din cremă deoarece vă v-a ieși două halvițe). După ce ați distribuit crema uniform pe foaia de napolitană, se adaugă deasupra și cea de-a doua foaie (asemenea unui sandviș).
- Halvița se împătură cu folia alimentară (în felul acesta, crema nu v-a curge pe margini).
- Apoi repetați pașii anteriori pentru a face și ce-a de-a doua halviță cu cealaltă jumătate de cremă.
- Halvița se pune la frigider pentru câteva ore (aprox. 2-4 ore) înainte de a o consuma. Notă! Cu cât stă mai mult la frigider, cu atât este mai bună 😋
Cu drag,
Alina's Cuisine și micul ei ajutor în bucătărie, Mama
Comentarii
Trimiteți un comentariu