Clătite în stil japonez



    Nu știți ce să mai gătiți la micul dejun? Ei bine, vă ofer eu o idee interesantă pe care trebuie neapărat să o încercați! Clătite japoneze. Aceste clătite vin în fel și fel de forme, perfect rotunde și înalte cât turnul din Pisa, în formă de inimioară sau chiar pătrate. Puteți fi foarte inventivi atunci când vine vorba de aceste clătite. De asemenea, ele vin cu diverse arome. Clătitelor mele le-am oferit o aromă de migdale, deoarece iubesc migdalele. Însă, puteți să adăugați diverse esențe precum vanilie, lămâie, sau portocale. Sunt extrem de delicioase și pufoase și nu necesită foarte multe ingrediente, astfel, le puteți face oricând. 

    Ingrediente pentru o porție (pentru a mări porția dublați/triplați cantitatea în funcție de câte persoane aveți în familie, sau de ce nu, în funcție de câte clătite doriți să mâncați dimineața).

    1 ou
    1 lingură făină
    1 linguri lapte
    1 linguriță esență (de care doriți)
    2 linguri zahăr tos
    1 linguriță zeamă de lămâie

    Mod de preparare:

  • Se separă gălbenușul de albus. 
  • În gălbenuș adăugați făina și laptele.
  • Amestecați cu un tel compoziția. Compoziția va deveni destul de groasă, nu vă speriați, e normal. 
  • Adăugați apoi esența și amestecați încă puțin până se încorporează.
  • Lăsați deoparte și ne vom apuca de albuș.
  • În albuș adăugați zeama de lămâie și amestecați cu un mixer la viteză medie până se formează o spumă ușoară.
  • Apoi adăugați zahărul și amestecați la viteză medie până devine tare ca o bezea.
  • Puneți o lingură de bezea peste gălbenuș și amestecați cu telul ușor. În acest mod vom face gălbenușul mai lichid.
  • Lăsați telul deoparte și luați o spatulă. Încet încorporați restul de bezea în gălbenuș cu spatula cu mișcări circulare de jos în sus. În acest mod aluatul nostru va rămâne aerat și pufos. 
  • Nu este necesar să amestecați foarte mult, ci doar până când vedeți că bezeaua s-a încorporat frumos.
  • Aluatul este gata.
  • Luați o tigaie cu capac și puneți 2 linguri de ulei și întindeți-l uniform cu o pensulă pentru gătit. 
  • Preîncintați tigaia timp de 1 minut la foc mare, apoi înainte de a pune clătitele scadeți temperatura la foc mic.
  • Cu ajutorul unei linguri/polonic/cupă de înghețată puneți un sfert din cantitatea de aluat în tigaie (vă iasă 2 clătite).
  • Puneți 2 linguri de apă în tigaie și acoperiți tigaia cu capacul.
  • Lăsați pentru 2-3 minute cât să capete o textură mai rezistentă și adăugați deasupra jumătate din cantitatea de aluat rămasă peste aluatul din tigaie. 
  • Acoperiți tigaia din nou și lăsați-l pentru 5-6 minute. Apoi adăugați și restul de aluat peste clătitele din tigaie.
  • Dacă este necesar, mai adăugați o lingură de apă.
  • Acoperiți tigaia și lăsați la foc mic până când vedeți că aluatul începe să facă bule. Când aluatul a început să facă bule înseamnă ca se poate întoarce pe partea celalată. 
  • Întoarceți aluatul și veți vedea ca s-a rumenit deasupra. 
  • Acoperiți tigaia la loc și lăsați la foc mic pentru aprox 10-15 minute, până când vedeți că s-a copt bine în interior. 
  • Clătitele japoneze sunt gata! Puteți să le serviți cu unt și miere, zahăr pudră, fructe sau înghețată.
  • Notă! Deoarece avem foarte mult aluat este necesar să le coacem la foc mic în tigaia acoperită (practic creăm un mic cuptor în tigaie). Dacă am da focul prea mare, atunci ni s-ar arde prea repede și nu ar avea timp să se coacă și în interior. Ce-i drept, procesul este mai lent, dar rezultatul este delicios.
  • Notă! Dacă aveți acasă și doriți să vă iasă clătite perfect rotunde, puteți pune în tigaie o formă rotundă de inox pe care o ungeți puțin cu ulei și turnați în aceasta aluatul. 

    Dacă v-a plăcut această rețetă, nu uitați să lăsați un comentariu și să distribuiți și prietenilor voștri. Poate cineva este curios să încerce aceste clătite. Vă doresc poftă bună și spor la "bucătărit".

Cu drag,
Alina's Cuisine și micul ei ajutor în bucătărie, Mama

 

Comentarii

Postări Populare